شرکت ویوا کود با ایده استفاده ازپسماندهای کشاورزی و صنایع غذایی برای تولید کودهای طبیعی ، از سال ۹۰ فعالیت خود را با مدیریت دکتر مژگان نادری در شهرک صنعتی گوزن فارس آغاز کرده است.
دکتر نادری می گویت: تاسیس شرکت و راه اندازی این شرکت که با هدف کاهش مصرف زیان آور کودهای شیمیایی و کنترل این آثار بر محیط زیست و سلامت انسان بوده، اکنون این نگرش، منجر به تغییر در نگاه به پسماند شد.
مدیر عامل شرکت ویوا کود گفت: ما کار خود را در استان، با استقرار دستگاههایمان در کشتارگاه دام جلین شروع کردیم، پس از بازیافت پسماند در کشتارگاه، آن را به کارخانه منتقل کرده، پس از فرآوری محصول نهایی به صورت کود جامد تولید میشد.
دکتر مژگان نادری در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار گلستان فردا افزود: درحوزه پسماند، خون کشتارگاه که به لحاظ شرایط بهداشتی و عملیاتی دشوارترین پسماند برای بازیافت و استفاده مجدد برای تولید محصول جدید و کاربردی است، کار تیمی و علمی، ما را موفق به تولید یک کود طبیعی مایع، موثر و قابل اعتماد از این پسماند کرده است. این فرآورده دو ویژگی خوب دارد، کاملا طبیعی سازگار با محیط زیست است، نیز مواد موثر طبیعی برای کشاورزی را به صورت قابل استفاده در سیستمهای آبیاری و با قابلیت انبارش در اختیار کشاورز قرار میدهد.
وی بیان کرد: ما از یک محصول ساده شروع کردیم و پس از تکمیل فاز اول توسعه، درحال حاضر با هشت فرآورده درحال فعالیت هستیم و به مرجعی برای تبدیل پسمادهای آلی، از فرمت غیر قابل استفاده به کالای ارزشمند با فرمت قابل استفاده تبدیل شده ایم. محصولات ما در زمینهای زراعی، باغات و گلخانه قابل استفاده هستند.
وی اظهار کرد: درحال حاضر کشورهای توسعه یافته روی فناوری های بازیافت کم کربن (Low Carbon)، تمرکز کرده اند و برای کشاورزی پایدار و ضامن محیط زیست اهمیتی خاص قایل بوده، از آن حمایت ویژه بعمل می آورند و این موضوع برای کشور ما هم حائز اهمیت است.
مدیر عامل شرکت ویوا کود گفت: ما خوشحالیم که علی رغم امکانات محدود، کار مثبت در کشور انجام داده ایم. از جمله اینکه از دو سال پیش با سازمان منابع طبیعی وجنگلداری استان خوزستان، برای حفاظت از درختان بلوط زاگرس در حال همکاری هستیم. درحال حاضر نیز با واحدی همکاری می کنیم، تا از پسماند تولیدات آنها، محصولی با ایده ای شبیه واکسن تولید شود تا با پیشگیری از بروز بیماریهای قارچی محصولات کشاورزی، ضریب ایمنی آنها را بالا برد.
دکتر نادری افزود: در سفری که به قزاقستان داشتیم قرار شد کارخانه ای درآن کشور نیز احداث شود که اجرای این پروژه در حال پیگیری است.
نادری با بیان اینکه ما از نیاز بازار عقب هستیم، افزود: درحال حاضر به کود های طبیعی و استفاده از آنها اقبال بیشتری میشود زیرا با مشکلاتی که کود های شیمیایی پیش آورده از یک سو و آثار تغییرات اقلیمی، از سوی دیگر وضعیت خاک بهم خورده و جوابگوی کشاورزی نیست.
به همین دلیل، اکنون کشاورزان لحظه به لحظه به تولیدات خود درمقابل آفت ها ، گرما و سرما دقت و نظارت بیشتری دارند تا با بکار گیری کودهای طبیعی بتوانند کیفیت تولید ، حفظ و نگهداری خاک را بالا ببرند ونتیجه مطلوبی کسب نمایند.
وی اذعان کرد: این شرکت با تولید ۱۰۰ درصدی کودهای طبیعی که با ذائقه گیاه همخوانی دارد سال گذشته تقریبا ۵۰۰ تن کالای مایع و جامد با دو خط تولید، در دو شیفت کاری فعال بود. برای امسال افزایش دو برابری تولید را در دست اقدام داریم و در طرح توسعه تولید نیز با استقرار اتوماسیون در خط تولید می توانیم به ظرفیت لازم دست پیدا کنیم.
وی درخصوص تهیه مواد اولیه بیان کرد: مواد اولیه از بخشهای مختلفی همچون کشتارگاههای دام، پالایشگاههای غلات، صنایع الکل سازی، پسماند صنایع روغنکشی، پسماند صنایع تولید آنزیم تهیه می شود و با اشاره به مشکلات شرکت افزود: کمبود نیروی انسانی و قطعی گاز و برق در زمانهای خاص از مشکلات ما است.
وی علت عدم استفاده از پسماند خانگی را عدم تفکیک از مبدا پسماند خانگی دانست و در خصوص همکاری خود با جهاد کشاورزی ، سازمان پسماند و شرکت خدمات حمایتی اظهار کرد: هیچ گونه ارتباط کاری با این دستگاهها وجود ندارد.
وی قیمت تمام شده کود های شیمیایی را تخصیص یارانه حمایتی دولت دانست وافزود: چنانچه حمایت دولت از تولیدات کودهای شیمایی برداشته شود، امکان رقابت و مقایسه با قیمت تمام شده با کودهای تولیدی ما را نخواهند داشت. وی مصرف کودهای طبیعی را برای کشاورزان دارای فواید بسیار دانست و خاطرنشان کرد: مصرف منظم این کودها منجر به رشد رویشی یکنواخت گیاه، بهبود کمی و کیفی محصول و افزایش عمر قفسهای آن می شود.
وی گفت: اکثر نقاط کشور از محصولات ما استفاده می کنند و در استان دو نمایندگی وجود دارد که در شرق نورزوی درگنبد ودرغرب مازندرانی درکردکوی نمایندگی توزیع این کودها را به عهده دارند.