نازنین زهرااحمدی:
هفدهم مرداد مصادف با سالروز شهادت شهید صارمی به عنوان روز خبرنگار نامگذاری شده که بهانه ای برای یادآوری رسالت های خبرنگاران و بیان مشکلات و مسائل آنها است.
نداشتن امنیت شغلی بزرگترین چالش جامعه خبرنگاری بویژه در عرصه رسانههای مکتوب است.
مشکلات اقتصادی سبب شده است تا بسیاری از صاحبان و مدیران رسانهها توان ادامه فعالیت نداشته باشند که این امر پایداری شغلی خبرنگاران مرتبط را نیز متزلزل میکند تا جایی که این خبرنگاران مدام دلواپس از دست رفتن قدرت و ماندگاری رسانه خود و به دنبال آن از دست دادن شغلشان هستند.
بزرگی این مشکل به دلیل گرانی کاغذ و ادوات چاپ و مشکلات توزیع، برای رسانههای مکتوب دوچندان است.
تنوع اطلاع رسانی در زمان حاضر امکان تشخیص رسانه خوب و بد و خبرنگار واقعی را برای عموم مردم دشوار کرده است و این یکی دیگر از چالشهای عرصه رسانه و اطلاعرسانی به شمار میرود.
فضای گسترده ایجاد شده در فضای مجازی برای انتشار و بازنشر اخبار سبب شده است تا تمیز مطلب حرفهای برای عموم مخاطبان سخت باشد، .
رسانههای محلی عنصری مهم برای توسعه و پیشرفت جوامع خود هستند و بهره بردن از این ظرفیت نیازمند تعامل دوسویه مسئولان به این رسانهها است.
هرساله با فرا رسیدن روز خبرنگار،برخی از مسئولین با بر شماری چندی ازمشکلات خبرنگاران،وعده حل آن را می دهند اما سال ها است که ۱۷ مرداد رسیده است و مشکلات خبرنگاران همچنان باقی است.
نبود امنیت شغلی، نداشتن بیمه و مسکن، نبود امکانات مناسب برای فعالیت رسانه ای و نگاه غلط روابط عمومی ها و مدیران به خبرنگاران از جمله مشکلات فراروی فعالان رسانه ای گلستان است. با قلم خود غم مردم را فریاد میزنند و خوشی های آنها را می نگارند، مسئولیت پذیر و با وجدان بیدار در وقایع حضور داشته و از مشکلات و دغدغهها مینویسند.
آنها به مثابه دیده بان جامعه بوده و طلایه دار اطلاعرسانی و آگاهیبخشی هستند، از خود میگذرند تا گرهای از مشکلات مردم باز شود و در این بین کسی نیست تا آنها را واقعی بشوند و از آنها حمایت کند.
خبرنگاران با حداقل حقوق مادی و معنوی و در سختترین شرایط، برای اعتلای کشور تلاش کرده و با همه وجود در حال تنویر افکار عمومی و شفاف سازی هستند.
طیف وسیعی از خبرنگاران از حداقل حقوق بی بهره بوده و صرفاً در ازای تولید اثر مانند خبر، گزارش، یادداشت و غیره مبلغی را به عنوان حق التحریر دریافت میکنند که در سرجمع ماهیانه رقم بسیار ناچیز است.
علی رغم تنگنای مالی که عنوان کردن آن تکرار مکررات است، نبود حمایتهای حقوقی و نداشتن بیمه و بازنشستگی و مسکن از دیگر چالشها است. خبرنگارانی که در ایام مختلف سال در حوادث طبیعی و غیرطبیعی مانند سیل، زلزله، آتش سوزی و کرونا و مانند آن، پیش قراول حضور در مناطق مختلف هستند و حتی در برخی از موارد، زودتر از مدیران در حوادث حضور یافته اما هیچ حمایتی از آنها نمیشوند.
در روز و هفتهای که به نام خبرنگاران است پای درد و دل برخی از آنها نشستیم تا شاید نوع نگاه به آنها تغییر کرده و کسی در صدد رفع مشکلاتشان برآید.
خبرنگار روزنامه تجارت گفت:خبرنگاران؛ دغدغه مندانی که با شغلی پر چالش مواجه اندو از درآمدهای حداقلی تا استرس های حداکثری با آنان همراه است.
نیلوفراحمدی افزود:خبرنگاران افرادی سخت کوش، بصیر، آگاه، زمان شناس و مسلط به اخبار روز دنیا هستند که قلم آنها برنده تر از شمشیر است و با انعکاس مشکلات مردم زبان گویای آنها می شوند.
وی اظهار کرد:صرف نظر از چالش های موجود بر سر راه خبرنگاران، فعالین این عرصه رسالتی بسیار عظیم دارند که بر مبنای آن باید به دور از هرگونه وابستگی دغدغه های مردم جامعه را منعکس کنند و در راستای حل آنها بکوشند که صد البته در این مسیر با موانعی جدی چون چالش های کاری، سنگ اندازی های مدیران، عدم همکاری دست اندرکاران، ارعاب و تهدید و… مواجه می شوند.
وی اذعان کرد:ما خبرنگاران گلستانی نتوانسته ایم به رسالت خود عمل کنیم چرا که با درآمدهای پایین و ورود بدون فیلتر چالش های حوزه خبرنگاری روبرو هستیم
وی بیان کرد: اگر به عقب بازگردم خبرنگاری را به عنوان یک حرفه انتخاب نمی کنم اما در کنار شغل دیگر به خبرنگاری هم می پرداختم هرچند که خبرنگاری قطعا حرفه ای مقدس، با ارزش، لذت بخش و بسیار جذاب است که این عوامل سبب شد بنده با وجود سختی های این حرفه نتوانم خبرنگاری را کنار بگذارم.
وی عنوان کرد: شغل خبرنگاری با سختی های فراوانی چون نداشتن امنیت شغلی و درآمد پایین مواجه است به همین دلیل اگر به عقب برگردم شغل و حرفه ای را انتخاب می کنم که هم درآمد بهتری داشته باشد هم از راحتی بیشتری برخوردار باشم و هم فراغ بال بیشتری داشته باشم که بتوانم به کار در دنیای خبر هم بپردازم.
این فعال رسانه ای خاطرنشان کرد: اگرچه هر شغل و حرفه ای سختی ها و شیرینی های خاص خود را دارد اما در کار خبرنگاری سختی های پنهان فراوانی وجود دارد و هر روز استرس های پنهانی را تجربه می کنیم هرچند که برخی تصور می کنند تنها خبرنگار در میدان جنگ یا در مواقع سختی و دشواری دچار استرس می شود درحالی که خبرنگار هر روز با استرس های پنهانی مبنی بر سرعت انتشار خبر، صحت آن و پرهیز از ارتکاب اشتباهات احتمالی مواجه می شود که به مروز زمان آثار خود را بر جا می گذارند.
این خبرنگار گلستانی گفت: در حال حاضر بسیاری از خبرنگاران بیمه نیستند، همچنین درآمدهای پایین فعالین رسانههای مکتوب از جمله سختی های حوزه خبرنگاری است که البته در کنار آن شیرینی هایی چون پرداختن به مشکلات مردم، ارائه آموزش به آنها، اطلاع داشتن از اخبار و تلاش برای انتقال آن به مردم به شیوه ای بهتر وجود دارد.
احمدی افزود: لذت کار خبرنگاری نیز همین است که منعکس کننده دردهای جامعه و پیگیر چگونگی رفع آنها باشیم و این اوج لذت و شیرینی کار یک خبرنگار است.
وی با بیان اینکه مهمترین رسالت خبرنگار انعکاس درست دردهای جامعه است، گفت: خبرنگار تنها نباید مانند آیینه عمل کند در واقع یک خبرنگار حرفه ای نباید هر آنچه می بیند بازنشر کند بلکه باید دردهای جامعه را بشناسد و بر آنها اشراف داشته باشد و دنبال راهکارهای موثر برای آن باشد و دردها را به گونه ای منعکس کند که منجر به ایجاد چالش های بیشتری برای جامعه نشود.
در ادامه خبرنگار خبرگزاری برنا گفت:بسیاری از خبرنگاران هرچند از روی دلسوزی اما عجولانه مشکلاتی را بازتاب می دهند که انتشار آن نه تنها دردی را از جامعه دوا نمی کند بلکه روحیه جامعه و فضای حاکم بر آن را هم بهم می ریزد پس رسالت مهم خبرنگاران این است که اگر می خواهند دردی از جامعه دوا کنند این درد را به شیوه صحیح آن همراه با ارائه راهکار منعکس کنند و اگر می بینند انتشار خبری دردی از جامعه رفع نمی کند نباید آن را منتشر کنند، مثل اخبار حوادث تلخ که هیچ فایده ای برای جامعه ندارد جز اینکه روح و روان مردم را بهم بریزند.
علی اصغر سلیمانی افزود: ما خبرنگاران گلستانی نتوانسته ایم به رسالت خود عمل کنیم زیرا اگر عمل می کردیم حال و روز کنونی استان ما این گونه نبود، در واقع اگر در یک جامعه یا شهری حال رسانه خوب نباشد حال آن جامعه نیز خوب نخواهد بود و اگر رسانه به درستی به وظایف خود عمل نکند قطعا حال جامعه خوب نخواهد بود.
وی افزود: اکنون که در استان گلستان بیکاری سر به فلک کشیده و با مشکلات اقتصادی بسیاری مواجه ایم و درآمدزایی مردم استان ما خوب نیست همچنین از نظر وقوع عمده معضلات اجتماعی رتبه های اول کشور را داریم ناشی از آن است که ما به عنوان اهالی رسانه به رسالت خود عمل نکرده ایم و وظایف خود را به درستی انجام نداده ایم.
این خبرنگار گلستانی عنوان کرد:بخش قابل توجهی از خبرنگاران گلستانی دنبال ایجاد جنجال و انتشار اخبار چالشی هستند که نه تنها فایده ای برای استان ندارد بلکه در بیشتر موارد به ضرر استان تمام می شود چون چهره ای زشت به نمایش می گذارد که خوب نیست درحالی که گلستان در شرایطی است که باید سرمایه گذار جذب کند، در نتیجه انتشار چنین اخباری که بخواهد چهره ای زشت، خشن و پر از درد و مصیبت از گلستان نشان دهد، شایسته این استان نیست.
در ادامه سردبیر و خبرنگار باسابقه گلستان فردا درباره چالش های پیش روی خبرنگاران افزود: شرایط اقتصادی و مالی این حرفه مهمترین چالش پیش روی آن است و باعث می شود خبرنگاران نتوانند به رسالت خود عمل کنند زیرا وقتی رسانه ای مخصوصا رسانههای مکتوب نتوانند درآمدزایی داشته باشند و چرخ اقتصادی شان نچرخد نمی توان انتظار داشت که به رسالت خود عمل کنند، زیرا مجبور می شود برای دریافت یک آگهی از ادارات دولتی، آنها را نقد نکنند و به حوزه کاری شان ورود پیدا نکنند در نتیجه نتوانند به دلیل کسب درآمد، دردهای جامعه در آن حوزه را به درستی منعکس کنند.
حسن زندی افزود: هیچ فیلتری برای ورود خبرنگاران به این حوزه وجود ندارد در واقع افرادی وارد این عرصه می شوند که حرفه رسانه و شان و جایگاه آن را تهدید می کنند زیرا در شان این حرفه نیستند و بدون هیچ گزینش و فیلتری به آن ورود می کنند برهمین مبنا یکی از چالش های مهم حوزه خبرنگاری این است که هرکسی به راحتی می تواند به این عرصه ورود کند که در نتیجه ورود برخی افراد این حرفه با چالش های جدی مواجه شود و شان و جایگاه این حرفه تنزل داده شود.
وی افزود: آرزو دارم روزی فرا برسد، افرادی وارد حرفه خبرنگاری شوند که عاشقانه این حرفه را دوست داشته باشند، دلسوز مردم باشند و بخواهند به رسالت خود عمل کنند و همچنین روزی برسد که خبرنگاران ما دغدغه های مالی نداشته باشند و تنها دغدغه آنها درد جامعه و برخورداری مردم از زندگی بهتر باشد همچنین روزی برسد که تنها شاهد انتشار اخباری در رسانه ها باشیم که حال ما با آنها خوب می شود و دیگر خبری از مشکلات و دردها نباشد.
خبرنگاران گلستانی دغدغه «نان » دارند
در ادامه خبرنگار روزنامه نسل فردا گفت:اگر رسانه ای گرفتار ظواهر و اقتضائات شود و خبرنگاری دچار روزمرگی شود قطعا نه کمکی به خود خواهد کرد و نه به جامعه البته شاید این رسانه ها در مقاطعی چنین تصور کنند که رسانه ای جنجالی هستند و نگاه ها را به سمت خود جلب می کنند اما اخبار آنها کمکی به رفع مشکلات جامعه نمی کند.
یگانه فاطمه احمدی افزود: اگر خبرنگاری درگیر روزمرگی یا مباحث اقتضایی و سطحی و زودگذر شود آن رسانه و خبرنگار موفق نخواهد بود همچنین خبرنگار نباید موضوعات پراکنده و متعدد را پیگیری کند، بلکه باید خط سیر فکری و خبری داشته باشد زیرا در غیر این صورت کمک چندانی به مردم شهر و استان خود نخواهد کرد بلکه خود و رسانه وی نیز به کندی پیش می روند و در حوزه کاری خود با مشکلاتی مواجه می شوند و به نتایج مطلوب دست نمی یابند.
به منظور پایبندی خبرنگاران برای ایفای رسالت خود مسئولان امر باید دغدغه های خبرنگاران را مرتفع کنند تا آنها از پیگیری دردهای جامعه خسته نشوند یا برای امرار معاش خود مجبور به سکوت های خبری نشوند.